Zdrowotne właściwości płatków drożdżowych

Zdrowotne właściwości płatków drożdżowych

31 marca 2020 Wyłączono Napisał(a): Redakcja

Płatki drożdżowe są niezwykle smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Płatki drożdżowe nieaktywne to ponad 50% białka. W rzeczywistości ten produkt zawiera więcej białka na kalorię niż jakiekolwiek mięso.

Zalety płatków drożdżowych

Płatki drożdżowe właściwości są szczególnie bogate w lizynę i tryptofan. Te aminokwasy zyskały szczególne poważanie. Na przykład lizyna może zapobiegać opryszczkom. A tryptofan zamienia się w serotoninę – hormon „dobrego nastroju i snu”. Płatki drożdżowe skład zawierają wiele pierwiastków śladowych. Są wśród nich cynk, selen, magnez, molibden, fosfor i potas. Wszystkie są ważne dla dobrego samopoczucia. Te minerały są potrzebne do utrzymania silnego układu odpornościowego i aktywnego metabolizmu.

Chrom oraz przeciwutleniacze

Płatki drożdżowe dla dzieci są również bogatym źródłem chromu, którego organizm potrzebuje do regulacji poziomu cukru we krwi. Z tego powodu nieaktywne drożdże mogą być korzystne dla osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą lub tych, którym zależy na utrzymaniu poziomu cukru we krwi. Drożdże odżywcze zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek, które mogą prowadzić do wielu chorób przewlekłych. W szczególności jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy jest glutation. Może pomóc chronić komórki i usuwać toksyny z organizmu. Glutation odgrywa ważną rolę w mechanizmach obrony komórkowej. Drożdże odżywcze zawierają około 2,5 mg glutationu na gram.

Te małe żółte płatki to coś więcej niż przyprawa, która jest źródłem witamin i minerałów. Ze względu na właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe drożdże spożywcze są czwartym najczęściej przepisywanym naturalnym monopreparatem w Niemczech. Przed nim są tylko miłorząb, ziele dziurawca zwyczajnego i kasztanowiec. Drożdże witaminowe zawierają pewne węglowodany, w tym trehalozę i beta-glukany , które mogą zwalczać infekcje i wspierać funkcję odpornościową organizmu.