Czym są płatki drożdżowe i jakie mają właściwości?

Czym są płatki drożdżowe i jakie mają właściwości?

7 lutego 2020 Wyłączono Napisał(a): Redakcja

Płatki drożdżowe otrzymuje się przez hodowanie kultury Saccharomycescerevisiae na melasie bogatej w cukier. Następnie dezaktywuje się je przez ogrzewanie, mycie, pasteryzację, suszenie i mielenie.

Zalety płatków drożdżowych

Saccharomycescerevisiae to te same rodzaje drożdży, które są wykorzystywane do produkcji piwa, chleba. Płatki drożdżowe są jednak zupełnie innym produktem końcowym. Jedną z głównych różnic jest to, że drożdże piekarnicze i piwowarskie są w formie aktywnej (zdolnej do wzrostu). Drożdże witaminowe są nieaktywne, dlatego nie mają właściwości rozluźniających. Bez względu na to, ile dodasz tych drożdży do ciasta, nie wzrośnie.

Bez względu na to, ile jesz, nie powodują wzdęć ani dyskomfortu. Płatki drożdżowe są wzbogacone w składniki odżywcze, zwłaszcza witaminy B. Specjaliści wiedzą, że płatki drożdżowe nieaktywne są wytwarzane jako produkt końcowy specjalnie ze względu na ich wartość odżywczą, a nie jako produkt uboczny lub składnik pomocniczy do innego dania (takiego jak drożdże do pieczenia lub piwa). Zrozumienie tego bardzo pomaga odpowiedzieć na następujące pytanie.

Korzyści zdrowotne z płatków

Płatki drożdżowe właściwości są smaczne i zdrowe. Wyglądają skromnie, ale zawierają wiele składników odżywczych, których często brakuje w nowoczesnej diecie. Z reguły wszystkie płatki drożdżowe skład zawierają witaminy. Płatki drożdżowe dla dzieci są źródłem witamin z grupy B. Jedna łyżka stołowa zawiera od 30 do 180% dziennej normy witamin z grupy B.

Niektóre z nich powstają naturalnie w miarę wzrostu drożdży, podczas gdy inne – zwłaszcza witaminy B6 i B12 – są dodawane podczas wzbogacania. Witaminy z grupy B biorą udział w ważnych procesach organizmu, takich jak metabolizm, wytwarzanie energii, synteza DNA, funkcja mózgu, regulacja poziomów hormonów i tworzenie komórek krwi.