Patelnie gastronomiczne: profesjonalne wyposażenie restauracji

Patelnie gastronomiczne: profesjonalne wyposażenie restauracji

20 lutego 2019 Wyłączono Napisał(a): Redakcja

Patelnia to sprzęt, który jest niezbędny w każdej kuchni. Bez patelni trudno jest wyobrazić sobie także kuchnię w restauracji czy innym innym lokalu gastronomicznych, do którego goście przychodzą coś zjeść. Patelnie gastronomiczne różnią się trochę od tych używanych w domowych kuchniach, jest ich przede wszystkim wiele rodzajów.

Jakie patelnie do kuchni w restauracji?

W każdej restauracyjnej kuchni używane są bardzo różne patelnie gastronomiczne. Na wyposażeniu kuchni muszą znaleźć przede wszystkim klasyczne patelnie bardzo podobne do tych używanych w domowych kuchniach. Jednak te profesjonalne patelnie gastronomiczne z reguły mają zdecydowanie większą średnicę. W restauracjach i innych lokalach gastronomicznych, w których podawane są głównie dania smażone bardzo często używane są elektryczne lub patelnie uchylne. Z reguły w patelniach tych przygotowuje się potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Co ciekawe, dzięki temu, że mają one pokrywę można je wykorzystać nie tylko do przygotowania smażonych, ale także duszonych potraw.

Materiały na patelnie dla gastronomii

Profesjonalne patelnie wykonywane są z bardzo różnych materiałów. Patelnie klasyczne bardzo często produkowane są z aluminium lub walcowanej stali. Tego typu patelnie szybko się nagrzewają, są łatwe do utrzymania w czystości. Uchylne patelnie gazowe czy elektryczne produkowane są ze stali nierdzewnej. Stal nierdzewna pokryta na przykład teflonem jest często używana również do produkcji klasycznych patelni dla potrzeb gastronomii.