Patelnie: podstawowe wyposażenie każdej kuchni

Patelnie: podstawowe wyposażenie każdej kuchni

6 lutego 2019 Wyłączono Napisał(a): Redakcja

W każdej kuchni podstawowym wyposażeniem są między innymi patelnie. W kuchniach lokali gastronomicznych można zobaczyć bardzo różne rodzaje patelni. Bardzo często patelnia dla gastronomii przypomina tę, którą używamy w domu z tym, że ma znacznie większą średnicę. Patelnia dla gastronomii to jednak bardzo rozbudowana oferta. Patelnia dla gastronomii może więc być nie tylko klasyczna i tradycyjna. Są wśród nich również patelnie gazowe i elektryczne, które w niczym nie przypominają tych tradycyjnych.

Jaką patelnię kupić?

Typowe, klasyczne patelnie musimy postawić na palniku, aby móc na nich coś usmażyć. W wielu restauracjach takie patelnie zostały zastąpione bardziej wydajnymi patelniami elektrycznym lub gazowymi. Łączy je jedno: są to patelnie ze stali nierdzewnej. Kucharze bardzo cenią patelnie ze stali nierdzewnej, gdyż są trwałe. Patelnie ze stali nierdzewnej po skończonej pracy można bardzo szybko wyczyścić. Patelnie ze stali nierdzewnej gastronomiczne nawet po kilku latach użytkowania wyglądają świetnie; patelnie ze sali nierdzewnej gastronomiczne nie korodują, co jest jedną z ich bardzo dużych zalet.

Ile patelni jest potrzebnych?

Jeśli chodzi o klasyczne patelnie gastronomiczne to jedna patelnia na pewno nie wystarczy. Na wyposażeniu dużych restauracji można znaleźć przynajmniej kilka klasycznych patelni różniących się przede wszystkim wielkością. Jeśli chodzi o patelnie gazowe czy elektryczne to są one bardzo wydajne – można na nich usmażyć jednorazowo więcej kotletów. Być może wystarczy jedna.

Więcej o patelniach przeczytacie w naszym innym artykule.