Płatki drożdżowe i zdrowie

Płatki drożdżowe i zdrowie

3 kwietnia 2020 Wyłącz Napisał(a): Redakcja

Płatki drożdżowe pomagają utrzymać zdrowe komórki mózgowe. I mają wiele innych właściwości korzystnych dla zdrowia.

Właściwości przeciw rakowe

Płatki drożdżowe nieaktywne zawierają beta-glukany, a te mają właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne i przeciw osteoporotyczne. W 2007 roku w czasopiśmie Lifestyle Science opublikowano badanie, które wykazało zdolność beta-glukanu do ochrony przed infekcją poprzez zwiększenie odporności, zwalczanie bakterii i hamowanie szkodliwych toksyn. Beta-glukany w drożdżach dietetycznych mogą również pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i trójglicerydów. To dobra wiadomość dla twojego serca!

Wzmocnienie odporności organizmu

Badania pokazują, że funkcje immunologiczne profesjonalnych sportowców światowej klasy są zwykle upośledzone z powodu wysiłku fizycznego. Prowadzi to do poważnego zagrożenia chorobą. W jednym badaniu sportowcy, którzy jedli tylko – łyżeczki drożdży spożywczych dziennie, doświadczyli znacznej poprawy funkcji immunologicznej. Płatki drożdżowe właściwości są też korzystne dla maratończyków. Niekiedy płatki drożdżowe skład nie są wskazane.

Jeśli jesteś uczulony na drożdże, powinieneś unikać ich jedzenia. Podobnie, jeśli masz celiakię lub ciężką nietolerancję glutenu, powinieneś dokładnie sprawdzić u producenta, w jaki sposób wytwarzane są płatki drożdżowe dla dzieci. Drożdże odżywcze są czasami uprawiane przy użyciu pożywki zawierającej ziarna. Dlatego może wystąpić zanieczyszczenie krzyżowe glutenem. Ponadto osoby z chorobą Leśniowskiego-Crohna powinny unikać jedzenia drożdży. Badanie przeprowadzone w 1988 roku wykazało, że po przeniesieniu pacjentów Crohna na dietę bez drożdży ponowne wprowadzenie nawet jednej czwartej łyżeczki drożdży spowodowało znaczny wzrost objawów choroby.