Patelnie w lokalach gastronomicznych: jakie kupić?

Patelnie w lokalach gastronomicznych: jakie kupić?

14 lutego 2019 Wyłączono Napisał(a): Redakcja

Trudno sobie wyobrazić profesjonalną kuchnię, w której nie ma patelni. Jest mnóstwo potraw, których przygotowanie wymaga użycia patelni. Patelnia to najbardziej podstawowe wyposażenie. Jaka patelnia dla gastronomii jest najlepsza?

Różne rodzaje patelni

Nie ma obecnie jednej, uniwersalnej patelni, która nadaje się do smażenia wszystkich potraw. Dzisiaj w każdej restauracyjnej kuchni znaleźć można klasyczną patelnia dla gastronomii o bardzo różnej średnicy i przeznaczeniu. Są patelnie przeznaczone do smażenia naleśników, grillowe i uniwersalne. W przypadku patelnia dla gastronomii bardzo ważny jest materiał, z którego patelnia została wyprodukowana. Bardzo często w lokalach gastronomicznych używane są patelnie ze stali nierdzewnej. Bardzo często spotykane są elektryczne lub gazowe uchylne patelnie ze stali nierdzewnej. Patelnie ze stali nierdzewnej są łatwe do utrzymania w czystości. Do tego patelnie ze stali nierdzewnej gastronomiczne są bardzo wytrzymałe i solidne.

Czym wyróżniają się patelnie gastronomiczne?

Oferowane patelnie ze stali nierdzewnej gastronomiczne wyróżniają się bardzo starannym wykonaniem. Patelnie ze stali nierdzewnej gastronomiczne są odporne zarówno na wysoką temperaturę jak i korozję oraz agresywne środki czystości. Są oczywiście także funkcjonalne, a znalezienie idealnie dopasowanej do potrzeb danego lokalu jest bardzo proste.

Osoby, które planują zakup patelni gastronomicznej zachęcamy do przeczytania również naszego innego artykułu, w którym także poruszyliśmy temat patelni dla gastronomii.